blog nieuws.

Word Freelancer In Bijberoep

Ik wil freelancen in bijberoep!

Wil je graag starten als freelancer, maar ben je niet zeker of een fulltime overstap iets voor jou zal zijn. Wat dacht je van langzaam opstarten in bijberoep? Kan je freelancen in bijberoep? Wat komt er kijken bij een bijverdienste in bijberoep? Hoe start je als freelancer in bijberoep?

Een antwoord op al je vragen vind je in onze ondernemersblog

Mag je freelancen in bijberoep in België?

Zeker en vast! Om aan de slag te kunnen gaan als freelancer in bijberoep moet je natuurlijk aan enkele voorwaarden voldoen. De ‘bij’ in bijberoep verklapt het al een beetje: je blijft hoofdzakelijk actief als loontrekkende.

Hieronder meer gedetailleerde informatie over de voorwaarden om te starten in bijberoep.

  • Ben je minstens halftijds (nog preciezer 19u/week) aangenomen als arbeider of bediende? Dan mag je een activiteit uitoefenen als zelfstandige in bijberoep.
  • Ben je ambtenaar? Je arbeidscontract is in dit geval ten minste de helft van het aantal arbeidsuren van een voltijdse betrekking. Toestemming vragen van je werkgever is ten sterkste aangeraden!
  • Sta je in het onderwijs, met een vaste benoeming? Dan moet je minstens 6/10 van een volledig uurrooster hebben.
  • Wie geniet van een ziekte- of invalide uitkering kan zelfstandig in bijberoep starten als de arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit minstens een 50% tewerkstelling. Pas op! Toelating van de adviserende arts is nodig!
  • Ben je op dit moment werkloos en de mogelijkheden aan het bekijken om te starten in bijberoep? Als uitkeringsgerechtigde werkloze mag je altijd een activiteit in bijberoep starten in de artistieke sector.  In andere sectoren mag dit onder de vorm van ‘springplank naar zelfstandige’. Je behoudt dan gedurende 12 maanden je uitkering en kan je zaak volop opbouwen. Hier zijn uiteraard ook voorwaarden aan verbonden!

Bron: Vlaio

 

Hoe vraag ik mijn statuut aan?

Om officieel te starten als freelancer en facturen uit te schrijven aan opdrachtgevers, moet je in het bezit zijn van een ondernemersnummer. Klaar om van start te gaan?

Meld je aan bij een erkend ondernemersloket om je nummer aan te vragen. Dit kost je in 2023 zo’n €101. De beste werkwijze is een gedetailleerde mail sturen naar een van de erkende ondernemerslokketten in België met daarin welke activiteit je zult starten en onder welke vorm. Stuur bewijs mee dat je aan de juiste voorwaarde voldoet uit vraag 1 hierboven.

Daarna kan ook je ook je btw-nummer activeren. Dit is niet in alle gevallen een noodzaak. Laat je hiervoor adviseren bij het ondernemersloket.

 

Ben ik btw-plichtig in bijberoep?

Of je al dan niet btw-plichtig bent heeft niets te maken met hoofd- of bijberoep. In principe is volgens artikel 4 van het btw-wetboek ‘elke onderneming die regelmatig en zelfstandig economische activiteiten verricht btw-plichtig’. Je kan aanspraak maken op de btw-vrijstellingsregeling als het jaarlijks omzetcijfer lager is dan 25.000 euro (exclusief btw).

Bron: Financien Belgium

 

Hoeveel btw moet ik als niet-vrijgestelde freelancer aanrekenen?

Het standaard btw-tarief is 21%. Voor bepaalde uitzonderingen geldt een tarief van 12% of 6%. Ga je bijvoorbeeld culturele sector, dan kunnen er andere btw-regels worden gehanteerd. Copywriters, vormgevers en scenaristen zullen bij sommige opdrachten een opsplitsing moeten maken tussen prestaties en auteursrechtenvoerdracht op hun factuur.

 

Hoe zit het met de sociale bijdragen van een bijberoeper?

Sowieso moet je je als bijberoeper ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Bij de overstap breng je het ziekenfonds hiervan op de hoogte.

Freelancers in hoofdberoep betalen een grote som sociale bijdragen per 3 maanden. Om te kunnen genieten van vrijstelling of verminderde sociale bijdragen als freelancer in bijberoep, moet je kunnen bewijzen dat je ook over een hoofdactiviteit beschikt. Het percentage van de sociale bijdragen voor freelancers in hoofdberoep en bijberoep is wel gelijk.

Heb je geen vrijstelling van sociale bijdragen, dan reken je op een minimum bijdrage van minstens €96,72 per kwartaal vanaf 2023. Stijgt je jaarinkomen, dan evolueert ook jouw sociale bijdrage. Om niet voor verrassingen te komen, blijf je hier best rekening mee houden. Zo kan je al dan niet je bijdragen vroegtijdig verhogen!

Er bestaat een verlaging voor primostarters. Laat je best adviseren door je boekhouder of het in jouw geval wel nuttig is. 

Je blijft hoe dan ook rechten opbouwen met je hoofdactiviteit.

👉 Zit je nog met bijkomende vragen? Laat je adviseren door een boekhouder of het ondernemersloket.
Ben je gestart als freelancer in bijberoep? Neem vrijblijvend contact met mij op om je eerste opdrachten te scoren!  

Start als freelancer in bijberoep

Word administratieve freelancer bij Mana Office.

Zin om erin te vliegen? Wil je aan de slag gaan als freelancer en meteen opdrachten scoren?

Sluit je aan bij Mana Office.

Wanneer je je abonneert op onze maillijst ontvang je de nieuwste administratieve vacatures in jouw mailbox. Hoe vaak dit zal gebeuren, staat niet vast. Van zodra wij zoeken naar een kandidaat, hoor je van ons!

Deel dit bericht

Mana office administratie en facturatie to the.