Een bedrijfswagen is in België niet weg te denken. Voor werkgevers biedt het extralegale voordelen en ook werknemers vinden dit vervoersmiddel een plus. Nu ecologie en duurzaamheid vaker media-aandacht krijgen, komt ook de bedrijfsfiets meer en meer opduiken.
We plaatsen graag bedrijfsfietsen in de kijker en geven je meer informatie over de vele voordelen!
Een bedrijfsfiets: Fiscale voordelen voor werkgevers
Directe belastingen
Sinds 2021 zijn bepaalde kosten die je als werkgever maakt voor 120% fiscaal aftrekbaar, in plaats van de normale 100%. Die kosten mag je best ruim zien!
- Jouw werknemers aanmoedigen de fiets te kiezen voor woon-werkverplaatsingen door de aankoop of financiële leasing van fietsen en toebehoren bijvoorbeeld.
- Het onderhoud en de herstellingen van alle types fietsen. Daar horen speed pedelecs ook bij.
- Een overdekte plek of gebouw waar fietsen gestald worden.
- Een aparte sanitaire blok waar collega’s zich tijdens de werkuren kunnen opfrissen.
- Laadpunten, en zelfs de zonnepanelen, om elektrische fietsen op te laden.
Fietsen moeten verplicht lineair worden afgeschreven over een minimum van 3 jaar. De fietsvergoeding van €0,23 per km is ook volledig aftrekbaar voor de werkgever.
Btw
Dan is er nog de btw-regeling rond bedrijfsfietsen. Enkel van het beroepsmatig gebruik van de fiets kan de btw worden afgetrokken.
De btw op kosten met betrekking tot onroerend goed (bv. voor de fietsenstalling en de voorziening van een kleedruimte) is wel volledig aftrekbaar.
Een bedrijfsfiets: Fiscale voordelen voor werknemers
Geniet jij als werknemer het gebruik van een bedrijfsfiets voor het woon-werkverkeer? Dan hoef jij hier geen belastingen of RSZ op te betalen.
Het voordeel omvat niet alleen de fiets, maar ook alle onderhoud- en stallingskosten. Het type fiets speelt bovendien geen rol. Dit geldt enkel op voorwaarde dat je de fiets gebruikt voor jouw verplaatsing van en naar het werk, al hoeft het niet uitsluitend daarvoor te zijn.
Al fietsend rijk worden? Fietsvergoedingen blijven namelijk ook geldig. Zolang die vergoeding onder de €0,23 per gefietste kilometer bedraagt, is het bedrag belastingvrij.
Een bedrijfsfiets: gezond en duurzaam
Naast de fiscale voordelen, zijn bedrijfsfietsen ook een gezonde optie.
Jouw werknemers motiveren om minstens één à twee keer de fiets per week te kiezen, leidt tot minder ziektedagen.
Daarnaast zijn fietsen duurzaam, veilig en helpen ze CO2-uitstoot en files te verminderen.
Een bedrijfsfiets leasen
Aan bepaalde types fietsen, zoals de elektrische fiets of een speed pedelec, hangen er stevige prijskaartjes. Als werknemer kan het interessant zijn een fiets te leasen via het werk. Na een vaste periode houd je er een kwalitatieve fiets aan over.
Een leasefiets kan deel uitmaken van een cafetariaplan (een verloning op maat van de werknemer tegen dezelfde kosten voor de werkgever) of binnen het leasingbudget vallen dat anders voor een bedrijfswagen gebruikt wordt. In dat geval kiest de werknemer bijvoorbeeld voor een kleinere auto en ruilt het vrijgekomen budget in voor een leasefiets.
De aantrekkelijke optie van fietsleasing lijkt bij de kleinere spelers nog niet bekend. Bedrijven die fietsen aanschaffen, doen dit voor werknemers die er al mee naar het werk gaan. Ze creëren zo wel een sneeuwbaleffect, want ook niet fietsende collega’s willen dan snel een eigen exemplaar.
Geïnspireerd en op zoek naar een fietsleasing bedrijf?
Wij raden je aan Lease A Bike eens te bekijken.
Meer bronnen met informatie:
Fiscale aftrek voor kosten vervoer-verplaatsing personeel
Fietsvergoeding Vlaanderen
Fietsvergoeding FOD
Wat kan Mana Office voor u betekenen?
Liggen jouw paperassen overhoop?
Is jouw boekhouding een chaos?
Ben je het noorden kwijt in jouw administratie?
Tijdelijk extra administratieve ondersteuning
Maand- of jaarafsluiting op de boekhouding?
Een administratieve medewerker met een burn-out?
Of iemand op de personeelsafdeling met zwangerschapsverlof?
We staan voor je klaar. Met professionele en kwaliteitsvolle administratieve ondersteuning.